https://www.youtube.com/watch?v=98qenYKrG1s
Nacht van de Vluchteling 2017

Bedankt voor je inzet!

Je hebt de nacht getrotseerd. Je liep de blaren op je voeten. Trok je niets aan van het idiote tijdstip. Je zult ongetwijfeld moeilijke momenten hebben gehad. In het weekend van 17 op 18 juni 2017 liep jij met duizenden anderen de 40, 20 of 10 kilometer.

5 steden, 12 rustpunten, 5.000 lopers en 1 doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd. Samen hebben jullie ruim 1,6 miljoen euro bij elkaar gewandeld. De opbrengst wordt verdeeld onder hulpprojecten in Myanmar, DR Congo, Syrië, Irak en Kameroen.

Opbrengst #NvdV17

met jouw deelname help je ruim 75.000 vluchtelingen

De Nacht van de Vluchteling was een groot succes! Met elkaar hebben we maar liefst €1.600.793 bij elkaar gewandeld en kunnen we cruciale hulp bieden aan in totaal 76.948 vluchtelingen en ontheemden in vijf landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

De opbrengst is verdeeld onder hulpprojecten in Myanmar, Democratische Republiek Congo, Syrië, Irak en Kameroen.

Myanmar

Myanmar is een van de armste landen in Azië. Door langslepende interne conflicten zijn er honderdduizenden vluchtelingen en ontheemden. Recent vluchtte een half miljoen Rohingya naar Bangladesh.

DR Congo

In de Democratische Republiek Congo is de veiligheidssituatie al 20 jaar instabiel en is seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes een groot probleem.

Syrië

Al ruim 6 jaar lang lijdt de Syrische bevolking onder de nietsontziende burgeroorlog in Syrië.

Irak

Door de slag om Mosul zijn 840.000 Irakezen van huis en haard verdreven, op zoek naar een veilig heenkomen. Door de enorme verwoesting is de humanitaire nood hoog.

Kameroen

Burgers in het noorden van Kameroen zijn slachtoffer van conflict en geweld als gevolg van het grensoverschrijdende terreur van Boko Haram.

Bestedingen #NvdV17

Myanmar


besteding:  €400.000

hulp aan:  27.046 mensen

Myanmar is een van de armste landen in Azië. Door langslepende interne conflicten zijn er honderdduizenden vluchtelingen en ontheemden. Recent vluchtte ruim 600.000 Rohingya naar Bangladesh.

 
 
 
 
 
 
1
1
Bestedingen #NvdV17

myanmar: medische zorg

Mede dankzij de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling krijgen ruim 27.000 mensen in Myanmar cruciale hulp. Naast medische hulp en toegang tot gezondheidszorg, deelt Stichting Vluchteling ook noodhulpgoederen, medicijnen en en hygiënepakketten uit aan Rohingya.

Hulpverleners, dokters en verpleegkundigen behandelen patiënten via mobiele medische teams in 9 gezondheidsklinieken in moeilijk te bereiken gebieden in de deelstaat Rakhine.

Onze hulpverleners organiseren voor slachtoffers van mishandeling en seksueel geweld allerlei activiteiten om hun positie te versterken en hen te beschermen. Ook verwijzen we slachtoffers door naar klinische en psychosociale zorg.

Myanmar is kwetsbaar voor natuurrampen. Het is noodzakelijk het land hierop beter voor te bereiden. Uit de opbrengst werken we aan een effectief voorbereidingssysteem voor natuurrampen, zodat we binnen 72 uur kunnen reageren.

Bestedingen #NvdV17

Irak


besteding:  €300.000

hulp aan:  3.395 mensen

Door de slag om Mosul zijn 800.000 Irakezen van huis en haard verdreven, op zoek naar een veilig heenkomen. Door de enorme verwoesting is de humanitaire nood hoog.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
1
Bestedingen #NvdV17

irak: medische zorg, cashhulp en juridische bijstand

In de omgeving van Mosul, Irak bieden we gespecialiseerde zorg aan bijna 3.400 ontheemden. Via twee mobiele teams zorgen we dat ontheemde vrouwen en meisjes, waaronder slachtoffers van seksueel geweld, beter kunnen omgaan met hun traumatische ervaringen door het bieden van psychosociale hulp.

Soms raken mensen op de vlucht hun identiteitspapieren kwijt waardoor ze het risico lopen op gevangenschap of minder toegang hebben tot hulp. Daarom zal Stichting Vluchteling via twee mobiele teams juridische ondersteuning bieden bij het verkrijgen van officiële documenten, zoals paspoorten en geboortecertificaten.

Stichting Vluchteling geeft buiten de vluchtelingenkampen contant geld aan de meest kwetsbare gezinnen die recent zijn gevlucht. Dit geld besteden ze naar eigen inzicht aan dingen die ze denken het hardst nodig te hebben, zoals eten of medische zorg.

Bestedingen #NvdV17

Kameroen


besteding:  €250.000

hulp aan:  12.500 mensen

Burgers in het noorden van Kameroen zijn slachtoffer van conflict en geweld als gevolg van het grensoverschrijdende terreur van Boko Haram.

 
 
1
1
Bestedingen #NvdV17

kameroen: water en sanitaire voorzieningen

In Kameroen bieden we hulp aan 12.500 vluchtelingen. Mede uit de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling bouwt en herstelt Stichting Vluchteling 12 putten en pompen en daarnaast nog eens ruim 200 sanitaire voorzieningen.

De leefomstandigheden van vluchtelingen en ontheemden in Kameroen zijn slecht. Daarom starten we een voorlichtingscampagne over hygiëne in het voorkomen van ziektes en delen we noodhulppakketten uit met sanitaire producten.

Ook werken we aan het beschermen van kwetsbare ontheemden en vluchtelingen. Er is namelijk een groot gebrek aan noodopvang en plekken waar mensen terecht kunnen voor informatie over hun rechten. Stichting Vluchteling zet hiervoor twee informatie- en opvangcentra op.

Bestedingen #NvdV17

SYRIE


besteding: €400.000

hulp aan: 30.642 mensen

Al bijna 7 jaar lang lijdt de Syrische bevolking onder de nietsontziende burgeroorlog in Syrië. Meer dan 11 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

 
 
 
 
1
1
Bestedingen #NvdV17

syrie: uitdelen van voedselpakketten

In Syrië delen we 4.650 voedselpakketten uit aan mensen die net zijn gevlucht uit Raqqa. In totaal krijgen 27.000 mannen, vrouwen en kinderen een week lang voedsel, aangevuld met vers brood dat dagelijks door andere hulporganisaties ter plekke wordt uitgedeeld.

In de stad Ein Issa in het noorden van Syrië geeft de overgrote meerderheid van de bevolking aan dat ze vaak meerdere dagen per maand niets te eten hebben. De getroffen ontheemden (vluchtelingen in eigen land) hebben simpelweg geen geld om voedsel te kopen.

Stichting Vluchteling deelt de pakketten met verpakte kant-en-klare maaltijden uit in kampen en andere plekken waar ontheemden verblijven. Elk voedselpakket voorziet een familie van 5 tot 6 personen een week lang van eten.

Ook geven we eenmalige bijdragen in cash aan meer dan 450 kwetsbare gezinnen in de buurt van Raqqa. Hiermee kunnen ze zelf voedsel kopen en andere eerste levensbehoeften.

Bestedingen #NvdV17

DR Congo

besteding: €250.000
hulp aan:  3.335 mensen

In de Democratische Republiek Congo is de veiligheidssituatie al 20 jaar instabiel en is seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes een groot probleem.

 
 
 
 
1
1
Bestedingen #NvdV17

dr congo: medische en psychosociale zorg

Uit de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling ontvangen in de Democratische Republiek Congo in totaal 3.335 slachtoffers van seksueel geweld medische zorg en psychosociale hulp.

Die gespecialiseerde hulp en zorg bieden we via mobiele medische teams aan ontheemde mannen, vrouwen en meisjes. Elk team bestaat uit een arts, psycholoog, verpleegkundige, een psychosociale assistent en een chauffeur. Naast medische en psychosociale zorg worden in klinieken in Bulenga en Mulamba ook operaties uitgevoerd.

Stichting Vluchteling steunt het werk van de Panzi Foundation al sinds 2011. Mede dankzij de deelnemers van de #NvdV17 krijgt de stichting nu aanvullende steun.

door de jaren heen: 2010 t/m 2016
Sinds 2010 organiseert Stichting Vluchteling de Nacht van de Vluchteling en is in die jaren uitgegroeid tot een evenement van betekenis. Sinds het eerste jaar hebben onze deelnemers in totaal bijna 4,4 miljoen euro opgehaald.